Wil je meer werk binnenhalen en je zaak echt laten bloeien? Super. In dit artikel nemen ik je graag mee door 7 Â simpele stappen voor een effectieve doelgroepanalyse. Hiermee leer je je klanten beter kennen. Zo stem je je content beter af op je toekomstige klanten.Â

Wat is een doelgroep analyse?
Met een doelgroep analyse breng je in kaart wie je doelgroep is. Anders gezegd, wie je toekomstige klant is.
Doelgroepen zijn de soorten mensen waarmee je als ondernemer wil communiceren. Waarom is dit nu belangrijk?
De Voordelen
Bedrijven die hun klantgegevens analyseren zien gemiddeld een toename van 15-20% in klanttevredenheid en zelfs meer in conversie. Omdat ze precies weten wie hun klanten zijn en wat die nodig hebben."
Online succes
Wil je als ondernemer online succesvol zijn? Dan is het belangrijk je doelgroep goed op je netvlies staat. Want hoe mooi je website ook is: als je toekomstige klant geen klik voelt met je bedrijf dan is de kans groot dat hij overstapt naar je concurrent.
Segmenteren
Is je markt groot of bedien je verschillende type klanten? Dan deel je je doelgroep in segmenten in. Bijvoorbeeld: op inkomen, leeftijd of opleidingsniveau. Hierdoor sluit je beter aan op de voorkeuren en interesses van je toekomstige klant.
Klanten onderzoek en analyse
Hoe werkt segmenteren? Segmenteren kan op verschillende manieren. Hoe, hangt samen met je dienstenaanbod, het doel en de boodschap van jouw onderneming. Lees hier hoe segmenteren werkt.
Herkenbaar?
Als ondernemer wil je wel groeien en meer klanten aantrekken. Maar je online marketing voelt alsof je in het duister tast. Je hebt een prachtige website en je investeert in marketing, maar de resultaten blijven uit.
Rad van fortuin
Trekt je website wel bezoekers aan? Maar veranderen de websitebezoekers zelden in betalende klanten? 1 op de 3 ondernemers herkennen dit probleem. Omdat ze nog op zoek zijn naar wie hun ideale klant is.
Blijf je maar geld pompen in marketingstrategieën die je een fortuin kosten maar bar weinig opleveren. Frustrerend toch?
Misschien vraag je je af of je ooit die klanten gaat bereiken die echt zitten te wachten op wat jij te bieden hebt.
Grijp je kansen: leef je droomleven
En weet je, misschien brengt je dat zelfs aan het twijfelen. Is mijn bedrijf wel levensvatbaar? Logisch. Zonder een helder beeld van wie je klanten zijn, voelt het alsof je meer dan alleen geld weg smijt. Maar ook kansen weggooit.
Kansen die je nodig hebt omdat je hiermee je droomleven als succesvol ondernemer bereikt.
De oplossing
Gelukkig heb ik een goede oplossing: een doelgerichte doelgroepanalyse. Ik geef je een stappenplan waarmee je jouw marketing aanscherpt en meer en beter werk binnenhaalt:
De doelgroep analyse in 7 stappen
Step 1 Focus
Focus op wat je al weet en wat nieuw is over je doelgroep. Stel jezelf de vraag: "Welke informatie over mijn klanten is nog vaag?
Concentreer je op deze vragen en informatie. Hiermee zet je de eerste stap naar een beter inzicht en sterke resultaten.
Step 2 start met wat je al weet
Als ondernemer heb je al kennis in huis over je doelgroep. Verzamel deze informatie over je doelgroep.
Kijk bijvoorbeeld in je crm systeem of check je Google Analytics. Hiermee krijg je een eerste indruk van de websitebezoekers.
Step 3 Zoek cijfermatige onderbouwing
Raadpleeg op het internet klantonderzoeken en andere peilingen van je organisatie, branche of sector. Boor je een nieuwe doelgroep aan, dan is het Centraal Bureau voor de statistiek (CBS) een goed startpunt.
Step 4 Vat de bevindingen samen
Maak een samenvatting van je onderzoek en stel vast welke informatie over je gewenste klanten nog ontbreekt.
Step 5 ga in gesprek met je doelgroep
Ga in gesprek met je doelgroep. En check je bevindingen. Bijvoorbeeld door: kranteninterviews, enquetes of een focusgroep.
Step 6 Maak een persona
Vertaal de uitkomsten van de doelgroepanalyse naar een persona. Hoe? Lees hier verder. En ontdek hoe je een persona opstelt.
Step 7 Breng de klantenreis in beeld
En dan de laatste stap: verdiep je in de klantenreis van je ideale klant. De klantenreis demonstreert de reis van het eerst contactmoment bijvoorbeeld op social media tot tevreden klant. Benieuwd hoe? Je leest het hier.